Zoeken
  • AAI academie

Hoe therapiehonden faalangst kunnen verhelpen

Therapiehonden inzetten bij de behandeling van faalangst

Als jong meisje was ik al helemaal gek van honden. Ik las er vanalles over. Ik droomde over een eigen hondje, maar mijn moeder wilde daar niet aan. Pas toen ik 14 jaar was ging mijn moeder overstag en kregen we een klein poedeltje, Bo. Helaas was dit hondje al ziek geworden vlak na zijn geboorte. We hebben Bo laten inslapen op de leeftijd van vier maanden. Een paar weken erna kregen we een ander puppy, Bo Junior. Maar Bo Junior mocht ik niet meenemen van mijn ouders toen ik samen ging wonen. Al snel kocht ik mijn eigen hond, poedel Floor.

Met Floor is het allemaal echt begonnen. Ik ben met haar training gaan volgen op een hondenschool. Niet veel later ben ik daar zelf als instructrice gaan lesgeven. Voor mij was dat echt een overwinning, want ik heb jarenlang last gehad van faalangst. Presentaties geven vond ik echt verschrikkelijk. En nu stond ik gewoon zelf voor een groep mensen. Omdat honden  mijn passie zijn, ben ik me gaan richten op hoe ik mijn werk als orthopedagoog kon combineren met honden. En tadaa, daar was mijn eigen praktijk geboren, Kwispelkracht. In mijn praktijk werk ik met kinderen die last hebben van faalangst, met behulp van therapiehonden. Mijn eigen hond heeft mij ook zoveel gebracht op het gebied van zelfvertrouwen, ik gun dit ook andere kinderen. En dan het liefst eerder dan de 22 jaar die het mij heeft gekost om dat te bereiken.

Hoe werkt dat dan, een therapiehond?

Als ik vertel aan ouders dat ik met therapiehonden werk, vragen ze vaak: ‘Hoe dan, wat doet een therapiehond dan precies?’ Een hond werkt op meerdere manieren en eigenlijk is het heel simpel. Ik geef je graag een aantal voorbeelden over hoe ik mijn therapiehonden inzet.

Geruststelling

Een hond binnen een therapie of behandeling heeft een enorm geruststellend effect. Doordat de hond vaak in het begin het focuspunt is van het kind, vermindert de stress bij het kind en krijgt het kind een positieve associatie met de behandeling.

Spiegel

Tijdens een faalangstbehandeling is het leren dat je als kind zelf invloed op een situatie hebt een belangrijk onderdeel. Door met een hond te werken, merkt een kind direct dat wat hij doet effect heeft op de hond. Want een hond reageert altijd, ze spiegelen gedachten en emoties van het kind. Soms kunnen we ook het natuurlijke gedrag van de hond gebruiken als voorbeeld voor het kind (wat we bijvoorbeeld kunnen leren van een hond lees je hier, in mijn blog ‘wijze lessen van mijn puppy’).

Fouten maken

Het werken met een hond gaat niet altijd direct makkelijk en goed. Mijn therapiehonden hebben ook hun eigen karakter. Daardoor luisteren ze niet altijd direct. Soms zijn ze niet gemotiveerd, soms is de opdracht niet duidelijk of soms vinden ze iets in de omgeving spannend waardoor ze te veel stress ervaren. Dat zorgt ervoor dat ze niet reageren op de opdracht. Dan gaat de opdracht die ik het kind geef, om samen met de hond uit te voeren, wel eens fout. Dat is heel waardevol, omdat een kind binnen een faalangstbehandeling ook moet leren om fouten te maken en door te zetten.  Daarnaast leert het kind ook om  verschillende oplossingen uit te proberen om de opdracht toch te laten slagen.  Het kind werkt dus aan allerlei vaardigheden, terwijl het niet voelt als een faalangstbehandeling. Want het kind werkt gewoon leuk met de hond. Ook de hond loopt wel eens vast met een oefening of met een snuffelspel. Wanneer het kind ziet dat een hond ook wel eens tegen een probleem aanloopt en dat een hond dit ook weer kan oplossen, leert een kind hier ook een les uit.

Onvoorwaardelijke liefde

Maar het allerbelangrijkste is in mijn  visie dat een hond onvoorwaardelijke liefde heeft. Een hond vergeeft de fouten die je maakt. Mijn therapiehonden willen ook altijd weer met je werken en iets opnieuw proberen. Ze wijzen het kind niet af. Dat zorgt voor een veilig en ontspannen gevoel bij een kind. Dit gevoel van veiligheid is belangrijk voor goede behandeling van angst en stress.

Iets voor jouw kind?

Misschien wil je graag weten of jouw kind ook baat kan hebben bij een faalangstbehandeling met therapiehonden. Wellicht kan jouw kind weer zelfvertrouwen terugkrijgen door met mijn honden te werken. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem dan gerust vrijblijvend contact met me op.