VEEL GESTELDE VRAGEN

knufflen met je hond
 
Mijn hond houdt er niet van als er iemand hem stevig vast pakt. Mag ik dan wel deze training doen?

Je hond moet wel tegen een stootje kunnen, sommige kinderen of volwassenen kunnen erg druk en soms wat onhandig reageren richting een hond. Het is belangrijk dat je hond dan niet direct uitvalt. Maar in principe is het de kunst om ervoor te zorgen dat jouw hond fysiek niet op een vervelende of een pijnlijke manier wordt behandeld. Dit doe je door duidelijke regels te stellen en goed op te letten, op zowel je cliënt als op de hond. In onze training gaan we uitgebreid in op de lichaamssignalen en de stresssignalen van honden in het algemeen en jouw hond specifiek. Tijdens het laatste trainingsweekend is er een hondengedragsdeskundige aanwezig. Zij zal meekijken hoe jouw hond reageert in verschillende situaties, zodat jij nog beter weet waar je op moet letten wanneer je met jouw hond aan het werk bent.

mijn hond is een puber
 
Mijn hond zit in de pubertijd en is best ondeugend, mag hij dan wel aan het “werk”?

 

Om je hond goed in te kunnen zetten moet hij echt goed luisteren. Hij werkt tenslotte met kinderen en jongeren. Dan kan je je nooit een “ongelukje” veroorloven. Als je een jonge hond hebt, kan je zeker deelnemen aan de training. Maar echt inzetten tijdens de puberteit is niet handig. Honden moeten ook de kans krijgen om zich rustig te ontwikkelen. Tussen de 18 en de 24 maanden kan je jouw hond voor het eerst inzetten, mits je hond vriendelijk, rustig en stabiel is. Hij moet bestand zijn tegen geluidsprikkels, drukte en onverwachte bewegingen van mensen. Een goede socialisatie is dus de beste basis voor een therapiehond in opleiding!

Geschikt als therapiehond?
Zijn alle rassen geschikt om in te zetten als therapiehond?

 

In principe zijn alle rassen geschikt om therapiehond te worden. Wel is het ene ras meer geschikt dan het andere. Het is in ieder geval belangrijk dat de hond een rustig karakter heeft. Daarnaast is het van belang dat je hond van mensen (en kinderen) houdt en ook graag wat doet voor een ander. Een goede socialisatie en stressbestendigheid zijn twee andere belangrijke factoren. Een hond die erg gespannen wordt van menselijk contact doe je absoluut geen plezier wanneer je hem inzet als therapiehond.

hond bij de dierenarts
 
Ik ben tegen inenten, is dat een bezwaar?

 

Ja, dat is een bezwaar, je hond moet ten alle tijden gezond en volledig gevaccineerd zijn. Sommige ziekten bij de hond zijn immers overdraagbaar op mensen, zoals de ziekte van Weil. Dit is een zogenoemde zoönose. Het is dan ook belangrijk om je hond volledig te vaccineren of door middel van een titerbepaling aan te tonen dat jouw hond volledig beschermd is.